Social menu is not set. You need to create menu and assign it to Social Menu on Menu Settings.

5 listopada 2024

Jakie wino dobierać do potraw? 

Istnieje wiele rodzajów win, dlatego ich dobór do konkretnych potraw może wydawać się dość skomplikowany. W rzeczywistości jednak wcale nie musi tak być, wystarczy zapamiętać kilka kluczowych zasad i przestrzegać ich przy posiłkach. Warto wiedzieć, jakie wino najlepiej sprawdzi się przy spożywaniu dań rybnych, z wołowiny, czy dodatkiem serów i sałatek. Podobnie jest z deserami, lepiej posiadać stosowną wiedzę.

Jak właściwie przechowywać wino?

Zdarza się, że butelkę wina wypija się w ciągu maksymalnie kilku godzin od jej zakupu, jednak sytuacja zmienia się przy nabyciu kilku butelek. Wówczas niezbędne jest zapewnienie najlepszych warunków do przechowania alkoholu, gdzie nie ma stałego dostępu do promieni słonecznych, zbyt wysokiej temperatury lub ich zmiennych wartości. Tym samym wina nie powinno stawiać się obok kaloryfera, nad lodówką i w bliskiej odległości od okna. W lodówce można przechować butelkę wina, ale tylko wtedy, gdy trunek ma zostać schłodzony przed podaniem. Podobnie jest w przypadku konieczności przechowania otwartego wcześniej alkoholu, a najbardziej optymalną do tego temperaturą jest wartość od 10 do 15 stopni Celsjusza. Najlepszym miejscem do przechowania pozostaje zawsze piwnica lub ciemne miejsce za szafą, ewentualnie pod schodami.

Połączenie posiłku z winem

Jedząc posiłek z przyjaciółmi, czy rodziną podawane są różne rodzaje alkoholu, ważną kwestią jest odpowiednie dopasowanie pod tym względem. Białe wino na przykład idealnie gasi pragnienie i koszt ich zakupu nie jest wygórowany. Jeżeli jest to trunek o głębokim aromacie cytrusów pasuje do dań lekkostrawnych. Chodzi tutaj o różnego rodzaju sałatki, oliwki, owoce morza, mięso drobiowego. Są również wina białe o bardzo intensywnych aromatach, dlatego mogą one podbić smak na pozór mdłych potraw, takich jak pierogi, wieprzowina, kurczak, białe ryby, czy smażone warzywa. Do deserów natomiast sprawdzi się wino białe słodkie, najlepiej podkreślą smak lodów oraz przekąsek z dodatkiem przypraw korzennych. Gdy przebywasz w restauracji poproś kelnera o wina z karty, które są uszeregowane zazwyczaj w kolejności i podpisane do jakich potraw warto je zamówić. 

Do jakich potraw serwować pozostałe rodzaje win?

Jeśli potrzebujesz dobrać wina do karty win w restauracji, możesz skorzystać z profesjonalnego wsparcia. Szczegóły o tego rodzaju usłudze możesz znależć na przykład tutaj. Wymienione powyżej zasady nie są sztywno ustanowione, ale przestrzeganie ich może przynieść wiele korzyści, pomóc w lepszym przyjęciu gości. Wina musujące, białe i różowe można na spokojnie podawać podczas eleganckich kolacji. Komponują się z deserami w postaci creme brulee, a także faszerowanymi grzybami. Ważnym aspektem jest to, że różowe wino znajduje się pomiędzy białym i czerwonym, ponieważ łączy w sobie cechy obu. Jeżeli jest ono lżejsze to warto połączyć je z ziołami i owocami morza, natomiast pełniejsze będą pasowały do cielęciny, wieprzowiny i letnich warzyw. Podczas posiłków serwuje się dość często dania z makaronem w roli głównej, pojawia się wówczas pytanie o dopasowanie wina do takich potraw. Sprawa jak zwykle nie jest taka oczywista, ponieważ kluczową kwestią jest określenie dodatków do podawanego makaronu. Może być podany z dodatkiem sosów: pomidorowego, grzybowego, śmietanowego lub z mięsem, czy samymi warzywami. Z całą pewnością do tego rodzaju potraw podawanych na ciepło najlepsze będzie wino wytrawne.

0 0 votes
Article Rating
Wydawca nie odpowiada za treści nieredakcyjne. Treści zawarte na OFIO powinny być konsultowane z lekarzem, specjalistą lub fachowcem.
Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
0
Dodaj komentarzx