pon. Sty 20th, 2020

Właściwości prozdrowotne przypraw stosowanych w kuchni

Przyprawy dodają smaku i aromatu przyrządzanym potrawom. Nie każdy jednak wie, że większość z nich posiada cenne dla naszego zdrowia właściwości. Oprócz doskonałego smaku, mogą nas również wspierać w profilaktyce zdrowotnej, a także łagodzić różnego rodzaju dolegliwości. Jakie właściwości mają najpopularniejsze w naszej kuchni przyprawy?

Pieprz czarny

Trudno wyobrazić sobie bez niego przygotowywanie potraw. Pieprz dodaje daniom pikantności, dzięki czemu działa na organizm rozgrzewająco. Pieprz zawiera piperynę, czyli alkaloid, któremu przypisuje się właściwości odchudzające dzięki temu, że powoduje zwiększoną emisję energii cieplnej w organizmie. Pieprz przyspiesza również trawienie powodując zwiększone wydzielanie soków trawiennych, a także zwiększa wchłanianie wielu minerałów oraz witamin. Sama piperyna posiada właściwości antyoksydacyjne, działając więc przeciwnowotworowo.

Tymianek

Tę przyprawę najczęściej dodajemy do potraw z drobiu, wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny czy makaronów. Zioło to posiada jednak silne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, dzięki czemu świetnie sprawdza się podczas grypy i przeziębienia. Dzięki właściwościom wykrztuśnym pomaga w leczeniu kaszlu i kataru, zapobiega również biegunce. 

Majeranek

Ten popularny dodatek do zup i dań mięsnych to kolejne zioło o cennych właściwościach prozdrowotnych. Przede wszystkim stosowany jest przy infekcjach górnych dróg oddechowych oraz zapaleniu zatok i kaszlu. Bardzo korzystnie majeranek wpływa na układ pokarmowy, gdyż wykazuje działanie żółciopędne oraz antyseptyczne, pobudza wydzielanie soków trawiennych, a także hamuje biegunki. Naparem z majeranku można przemywać spojówki, aby złagodzić ich stan zapalny. 

Kurkuma

Ta przyprawa to obowiązkowy punkt na naszej liście. Używana w szczególności jako dodatek do potraw kuchni orientalnej, kurkuma wspiera pracę mózgu, przez co polecana jest osobom z Alzheimerem, łagodzi dolegliwości układu pokarmowego, wzmacnia odporność, a także pomaga w walce z infekcjami. Jednak tym, co obecnie najbardziej zwraca uwagę, jeśli mowa o kurkumie, to jej właściwości antynowotworowe. Ponadto przyprawa ta zalecana jest osobom, którym zależy na zachowaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.

Goździki

Głównie stosowane jako dodatek do przetworów, mięs oraz napojów, okazują się doskonałym wsparciem w leczeniu leczeniu przeziębienia i infekcji. Goździki posiadają właściwości antybakteryjne i antyseptyczne, a także przeciwwirusowe oraz przeciwgrzybiczne. Łagodzą ból, pomagają usunąć zmęczenie oraz przyspieszają przemianę materii. Ponadto przyprawa ta świetnie odświeża oddech, a także obniża poziom złego cholesterolu.

To tylko kilka przykładów przypraw na co dzień stosowanych w kuchni, które posiadają wyjątkowe właściwości prozdrowotne. Warto stosować je świadomie i wiedzieć, jak wykorzystać je nie tylko do poprawy smaku potraw, ale również swojego zdrowia.

Artykuł przygotowany we współpracy z serwisem Dawkawiedzy.pl – porady, ciekawostki, informacje

Dodaj komentarz

avatar
20000
  Subskrybuj  
Powiadom o