23 stycznia 2021

Jak wybrać najlepszą kawę?

palarnia kawy piaseczno: Jak wybrać najlepszą kawę?

Każdy miłośnik kawy wie, że to od bardzo precyzyjnego wyboru tego, co się będzie piło, zależy smak kawy. Nie liczy się producent, czy też ładne opakowanie, lecz to, jakimi cechami charakterystycznymi dana kawa się wyróżnia pośród innych. Pytanie tylko brzmi, jakie cechy powinno się brać pod uwagę, gdy odwiedza się sklep z kawą w celu uzupełnienia swoich zapasów?

Jaka odmiana kawy?

Dla osoby, która nie pieje kawy, lub pije ją tylko z czysto praktycznego powodu, aby obudzić się o poranku, może być ogromny zaskoczeniem informacja, że na rynku jest wiele odmian kawy. Według takich niewymagających osób kawa to przede wszystkim arabica, która może co najwyżej różnić się sposobem palenia, czy też różnymi dodatkami smakowymi, z którym będzie wymieszana. Jest to ogromny błąd, ponieważ oprócz arabicy na rynku istnieje przykładowo równie popularna kawa robusta. Czym się one od siebie różnią?

Kawa arabica jest przede wszystkim bardzo chętnie spożywana, ponieważ jest bardzo delikatna i łagodna. Doskonale się ją pije z mlekiem czy też z cukrem. Jest stosunkowo tania, nawet pomimo tego, że jest dość ciężką w uprawie.

Co innego jednak kawa typu robusta. Jest ona bardzo łatwa w uprawie, lecz niestety paradoksalnie dość droga, ponieważ nie cieszy się aż tak dużym wzięciem. Z czego to wnika? Jest to kawa, która jest bardzo mocna i cechuje się niezwykle wyrazistym smakiem, który dla wielu niedzielnych miłośników kawy jest zwyczajnie gorzki i im nie odpowiada.

Skąd powinna pochodzić kawa?

Gdyby się przyjrzeć, to polskie palarnie kawy swoje dostawy otrzymują dosłownie z całego świata. Wszędzie tam, gdzie tylko klimat jest odpowiedni, z całą pewnością hodowana jest jedna z odmian kawy. Pytanie zatem brzmi, z jakiego kraju kawa będzie najlepsza?

Choć odpowiedzi może wydawać się bardzo trudna, to jednak eksperci są w tej sprawie bardzo zgodni. Z uwagi na idealne nasłonecznienie, klimat, nawodnienie i glebę, najlepsze kawy pochodzą z Brazylii lub też z Kostaryki. I to właśnie z nich powinno się szukać kawy, jeśli chce się pić możliwie najlepsze dostępne odmiany.

Jak ocenić świeżość?

Każdy doskonale wie, że jak każdy produkt pochodzenia naturalnego, tak i również kawa posiada swoją odpowiednią datę do spożycia, kiedy zachowuje właściwą świeżość i aromat. Jak jednak ocenić to, kiedy palarnia kawy daną sztukę wypuściła na rynek? W tym celu trzeba przed zakupem koniecznie przeczytać informacje na opakowaniu. To jednak nie wszystko.

Standardowo producenci kawy zalecają, aby spożyć ją najpóźniej do dwóch lat od momentu, gdy opakowanie opuściło palarnie. Wielu producentów, szczególnie tych lepszych gatunków kaw zaleca, aby zrobić to znacznie wcześniej. Ci najlepsi twierdzą wręcz, że ich kawa już po dwóch miesiącach straci swoje właściwości, dlatego też nie warto robić zapasów klawy, tylko lepiej jest ja kupować na bieżącą.

5 2 votes
Article Rating
Wydawca nie odpowiada za treści nieredakcyjne. Kontakt dla firm zainteresowanych publikacjami na Ofio: reklamajola@wp.pl
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Dodaj komentarzx
()
x