pon. Lip 6th, 2020

Jak przyrządzić wędzone potrawy na grillu gazowym?

fot: materiały prasowe

Czy na grillu gazowym można wędzić mięso? Okazuje się, że jest to bardzo dobra metoda na przygotowanie wielu aromatycznych potraw. Niezależnie czy masz ochotę na łososia, stek wędzony czy kurczaka, grill gazowy pomoże Ci uzyskać idealny smak tych potraw. Ale najpierw przeczytaj przygotowany przez nas artykuł, który stanowi kompendium wiedzy na temat wędzenia na gazie.

Jakie techniki są stosowane do grillowania na gazie?

Wbrew pozorom wędzenie na grillu gazowym wcale nie jest skomplikowanym zadaniem. Musisz jednak uzbroić się w cierpliwość, gdyż cały proces jest dosyć czasochłonny. Firma Koler, renomowany producent grillów gazowych, zaleca dwie techniki wędzenia na gazie – tradycyjną i pośrednią. W przypadku techniki tradycyjnej musisz ustawić temperaturę wędzenia na 135 stopni. Relatywnie niska temperatura wymaga dłuższego czasu grillowania (3-4 godziny). Ta technika jest zalecana przede wszystkim do wędzenia czerwonego mięsa. Dzięki powolnemu wędzeniu mięso staje się idealnie kruche i aromatyczne.

Wędzenie techniką pośrednią jest bardziej uniwersalne i nie trwa tak długo jak wędzenie techniką tradycyjną. Temperatura przygotowania mięsa powinna wynosić 135-200 stopni. Przy takiej obróbce termicznej ryby oraz mięso drobiowe możesz przygotować nawet w ciągu 30 minut. Grillowanie techniką pośrednią pozwala wydobywać smak nie tylko drobiu, ryb czy tradycyjnych pieczeni, ale także możesz je wykorzystać do wędzenia wołowiny, wieprzowiny i dziczyzny.

fot: koler.pl

Co jest potrzebne do wędzenia na grillu gazowym?

Do wędzenia na grillu gazowym musisz się odpowiedni przygotować. Oprócz grilla i składników, które poddasz wędzeniu, będziesz także potrzebować skrzynki do wędzenia, która jest także nazywana wędzarką, i wiórków drzewnych. Zrębki wędzarnicze są dostępne w sklepach, które oferują grille gazowe i akcesoria do wędzenia. Duży wybór zrębków z różnych gatunków drewna znajdziesz w sklepie internetowym prowadzonym przez firmę Koler.

Jak przebiega wędzenie na grillu gazowym?

Sam proces wędzenia to tylko jeden z etapów. Bardzo ważne jest także przygotowanie mięsa. Odpowiednio długie marynowanie lub peklowanie ma ogromny wpływ na smak przyrządzonej potrawy. Ten etap najlepiej zaplanować na dzień przed wędzeniem.

Jeszcze przed uruchomieniem grilla musisz namoczyć zakupione wcześniej wiórki do wędzenia. Najlepiej zalać je wodą na ok. 30 minut. Jeśli chcesz, aby od początku wędzenia wytwarzał się dym, to dodaj do namoczonych zrębków trochę suchych wiórków. Pod mięsem możesz także umieścić brytfannę z wodą i ziołami. Na aromatyzerze połóż też skrzynkę ze zrębkami. Dzięki temu podniesiesz walory smakowe potrawy. Pamiętaj, aby w trakcie wędzenia włączyć tylko zewnętrzne palniki.

fot: koler.pl

Jak dobrać zrębki wędzarnicze?

Producenci oferują szeroki wybór zrębków wędzarniczych. Bardzo ważny jest ich prawidłowy dobór do konkretnego rodzaju potrawy. Do przyrządzania drobiu i wieprzowiny najlepiej wybrać zrębki z wiśni, które nadają słodki, owocowy i wędzony aromat. Zrębki jabłoni pasują do drobiu, wieprzowiny, ryb, owoców morza, a nawet sera. Wiórki dębowe doskonale podkreślą smak wołowiny, wieprzowiny oraz dziczyzny. To tylko niektóre przykłady zrębków, jakie są dostępne w ofertach sprzedawców. Dużym ułatwieniem jest fakt, że na każdym opakowaniu zrębków znajdziesz informację, do jakiego rodzaju mięsa możesz je wykorzystać.

Jak widzisz, wędzenie na grillu gazowym nie jest wcale skomplikowaną czynnością. Trzymając się kilku podstawowych zasad, możesz uzyskać niepowtarzalny smak i aromat wielu gatunków mięsa. Niezbędne akcesoria do grillowania na gazie znajdziesz na stronie firmy Koler, która oferuje również duży wybór grillów gazowych.

5 1 vote
Oceń Post
Wydawca nie odpowiada za treści nieredakcyjne. Kontakt dla firm zainteresowanych publikacjami na Ofio: reklamajola@wp.pl
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Dodaj komentarzx
()
x