Social menu is not set. You need to create menu and assign it to Social Menu on Menu Settings.

27 lipca 2024

Mikrobiom – w jaki sposób jego równowaga wpływa na nasze zdrowie?

MIkrobiom człowieka to niewidzialne wsparcie organizmu. Ekosystem bakterii i grzybów bytujących w naszym ciele reguluje jego funkcje i wpływa na odporność oraz prawidłowe działanie organów i procesów zachodzących w organizmie. Jak zachować mikrobiom w równowadze i dlaczego jest to tak ważne dla naszego zdrowia?

Mikrobiom to funkcjonujący w naszym organizmie zbiór bakterii i grzybów, które, utrzymywane w równowadze i odpowiednio „dokarmiane”, stanowią barierę przeciw czynnikom zewnętrznym oraz przeciwdziałają namnażaniu się w organizmie szkodliwych mikroorganizmów, na przykład grzybów powodujących grzybice lub bakterii i wirusów wywołujących rozmaite choroby.

Istotną rolę w procesie budowania odporności odgrywa zwłaszcza mikrobiom jelitowy. To właśnie w jelitach znajduje się 70% wszystkich komórek odpornościowych człowieka, a więc mikrobiom jelitowy zachowany w równowadze stanowi podstawę zdrowia i harmonii całego organizmu.

Budowa mikrobiomu

Mikrobiom człowieka budowany jest od pierwszych dni życia. Podstawą prawidłowego funkcjonowania organizmu jest zbudowanie dobrej bazy do rozwoju pożytecznych bakterii. Dziecko przychodzące na świat siłami natury zyskuje swój mikrobiom dzięki styczności z mikrobiomem matki podczas porodu, a jego mikrobiom jelitowy jest wspierany przez mleko matki. To właśnie siara, czyli pokarm produkowany po porodzie przez matkę, jest pierwszym i najważniejszym źródłem budującym mikrobiom jelitowy dziecka.

Mikrobiom najintensywniej budowany jest przez pierwsze 36 miesięcy życia człowieka, a dieta stosowana w tym czasie daje podstawę działania całego organizmu w przyszłości. Warto zadbać o dostarczanie składników probiotycznych oraz witamin i minerałów do organizmu dziecka i pamiętać o suplementacji pożytecznych bakterii oraz witamin w dorosłym życiu, by zapewnić równowagę mikrobiomu i odporność na bakterie, wirusy i grzyby ze środowiska.

Jak możemy wspierać mikrobiom?

Mikrobiom przewodu pokarmowego możemy wzmacniać na co dzień, dzięki odpowiedniej diecie i suplementacji probiotyków, czyli pożytecznych dla naszego organizmu bakterii. Dieta wspierająca mikrobiom to przede wszystkim kiszonki – ogórki, kapusta, ale też koreańskie kimchi i soki dostępne w sklepach, na przykład sok z kiszonych buraków. Włączając te produkty do jadłospisu, zapewniamy wsparcie dobroczynnych bakterii funkcjonujących w naszych jelitach. Jogurty i kefiry zawierające żywe kultury bakterii kwasu mlekowego (Lactobacillus) również wspomagają mikrobiom człowieka, pozytywnie wpływają także na procesy trawienne.

Suplementacja probiotyków wspiera mikrobiom organizmu. Mikrobiom funkcjonujący w harmonii to zdrowe trawienie i dobre samopoczucie.

Witamina D na odporność

Bezpośrednie wsparcie odporności zapewni suplementacja witaminy D, mającej niebagatelny wpływ na cały organizm. Witamina D, nazywana witaminą słońca, jest produkowana przez nasze komórki pod warunkiem ekspozycji na światło słoneczne – dlatego tak ważna jest regularna aktywność na świeżym powietrzu.

Organizm człowieka nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć dawki witaminy D niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, kostnego i mięśniowego. Bogata w witaminę D dieta również nie pokrywa w całości dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Z tego powodu tak ważne jest codzienne dostarczanie witaminy D w postaci suplementów.

/ Artykuł sponsorowany

0 0 votes
Article Rating
Wydawca nie odpowiada za treści nieredakcyjne. Treści zawarte na OFIO powinny być konsultowane z lekarzem, specjalistą lub fachowcem.
Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
0
Dodaj komentarzx