śr. Sie 21st, 2019

Czy opłaca się gotować metodą sous vide?

Gotowanie to jedna z podstawowych czynności, którą wykonujemy każdego dnia. Przygotowujemy różne posiłki, szukamy nowych przepisów, chcemy jeść różnorodnie i zdrowo. Nie bez wpływu na obecnie panującą modę na gotowanie są różnego typu programy kulinarne, gdzie amatorzy bądź zawodowcy pokazują jak wyczarować jedzeniowe perełki nawet z prostych składników. Dobrze jest jednak znać pewne techniki gotowania – takie jak sous vide. Czym ona jest?

Sous vide – co to?

Jak łatwo się domyślić, zwrot sous vide pochodzi z języka francuskiego i oznacza dosłownie „w próżni”. Już samo przetłumaczenie tych słów daje nam ogólny pogląd na ten sposób gotowania. Ta metoda stawia bowiem na gotowanie w niskich temperaturach, przez co sam proces trwa o wiele dłużej. Dlaczego to działa w ten sposób? 

Otóż ten sposób gotowania sprawia, że cała potrawa nagrzewa się równomiernie. Nie ma spalonej skóry czy niedogotowanego środka. Potrawy są o wiele bardziej aromatyczne oraz soczyste i nie tracą swych właściwości odżywczych. Szczególnie widać to na przykładzie mięsa, które dosłownie rozpływa się w ustach. Sous vide to zatem gotowanie próżniowe, w którym umieszcza się mięso, warzywa, czy ryby w specjalnej torebce, którą trzeba zgrzać i położyć w kąpieli wodnej czy też parowej. Dla niektórych zdecydowanym argumentem przeciwko jest czas przygotowywania potrawy – od kilku do nawet kilkudziesięciu godzin. Zaletą jest to, że zapach jest niewyczuwalny do momentu otworzenia worka – niektórym gotujące się przez cały dzień dania mogłyby przeszkadzać. Niewątpliwym plusem jest to, że podczas gotowania tracimy objętościowo zaledwie 10% potrawy. 

Sous vide – co przyda się podczas gotowania?

Aby móc przygotowywać potrawy metodą sous vide, na pewno przydadzą się nam woreczki próżniowe oraz dobrej jakości zgrzewarka. Ważne by posiadała ona funkcję wysysania powietrza – należy pozbyć się go w całości, inaczej potrawa nie zostanie przygotowana należycie. Następnie szybkie zgrzanie otworów i już możemy wkładać nasze mięso do wody. Ponadto trzeba się zaopatrzyć w urządzenie do gotowania (cyrkulator) oraz termometr, ponieważ chcemy gotować w stałej temperaturze. Zazwyczaj cyrkulatory mają wbudowany termometr, więc zakupując sprzęt nie musimy się martwić o ten aspekt. W zależności więc czy chcemy posiadać profesjonalny osprzęt, czy też gotujemy amatorsko, wystarczy mieć albo cyrkulator i zgrzewarkę, bądź zgrzewarkę, duży garnek i termometr. Kiedy zakończymy proces gotowania, a kochamy smak mięsa (np. z patelni), to nie ma problemu by je na szybko podsmażyć czy dodatkowo doprawić. 

Sous vide to metoda gotowania, którą coraz częściej spotykamy nie tylko w restauracjach, ale i prywatnych domach. To dobry sposób na oryginalne przyrządzenie potrawy oraz zdrowe odżywianie. Ponadto danie tak przyrządzone możemy przechowywać dłużej oraz używać mniej soli. Takie zalety na pewno skutecznie zminimalizują minusy, czyli początkowy koszt zakupu urządzenia czy też długi czas gotowania.