wt. Lip 7th, 2020

Cuda z ula, czyli pierzga pszczela i mleczko pszczele

Pszczoły to najważniejsze owady na świecie. Nie tylko zapylają rośliny, ale także dostarczają człowiekowi cennych produktów, których nie wyprodukuje żadne laboratorium. Należą do nich przede wszystkim pierzga pszczela i mleczko pszczele. Czym się charakteryzują i co w sobie zawierają?

Pierzga pszczela

Pszczoły dzielą się na zbieraczki i pszczoły nielotne. Gdy zbieraczki wracają do ula, przynoszą pyłek, który zrzucają do pustych komórek w plastrze.  Wtedy nielotne pszczoły pracujące wewnątrz ula nawilżają je śliną i miodem, rozdrabniają i ubijają warstwami. W komórce znajduje się kilka warstw (najczęściej 4-5) pyłku mających różne zabarwienie. Zgromadzony pokarm pyłkowy po wypełnieniu komórki do 3/4 głębokości powlekany jest cienką warstwą miodu, by odizolować dostęp powietrza. Dodatkowo pyłek zostaje wzbogacony przez białka enzymatyczne pszczelich gruczołów ślinowych, kwasy organiczne, substancje antybiotyczne, razem z nimi dojrzewa i staje się dzięki temu koncentratem białkowo-witaminowo-mineralnym, który posiada dużą wartość odżywczą. Po 7 dniach powstaje pierzga, czyli łatwostrawny, zrównoważony i bardzo wartościowy pokarm, będący chlebem powszednim pszczół. Składa się w 100% z pyłku kwiatowego, miodu i wydzielin z gardła pszczoły.

Pierzga zawiera: białko, cukier, kwas mlekowy, witaminy: A, B1, B2, B12, C, PP, E, D, K, H; makroelementy: P, S, Cl, K, Ca, Na; mikroelementy: Mg, Fe, Cu, Zn, Co, Mo, Se, Cr, Ni, Si; enzymy: inwertazę, katalizę, pepsynę, trypsynę, lipazę, laktazę. Pierzga pszczela zawiera też sporą ilość kwasu mlekowego – 3,1%, a także witamin z grupy B, witaminy E i K. Pierzga w stosunku do obnóży pyłku kwiatowego różni się znacznie składem. Zawiera ok. 12% więcej białka niż w pyłku, 60% więcej węglowodanów, za to mniej o 66% tłuszczów. Wykazuje podobne do pyłku kwiatowego lecznicze właściwości, jednak jest trzykrotnie szybsza w działaniu ze względu na dodatkowy skład.

Mleczko pszczele

Mleczko pszczele to wydzielina ślinianek pszczół robotnic. Ma gęstą i jasną konsystencję, kwaśny smak i jest bezwonne. To dzięki niemu królowa pszczela żyje 40 razy dłużej od swych robotnic. Mleczko pszczele jest najbogatsze w wartości odżywcze ze wszystkich produktów wykonanych przez pszczoły. Wykorzystywane jest w medycynie i kosmetyce. Zawiera witaminy (A, B, C, D, E, H, K, P) i minerały (selen, wapń, żelazo, miedź, fosfor, potas) oraz właściwości biotyczne, a także bakteriostatyczne. Można je stosować w chorobach m.in.: reumatycznych, nerek, nadnerczy, przewodu pokarmowego, narządów wewnętrznych, układu krążenia, autoimmunologicznych, skóry, miażdżycy, nadciśnienia.

Mleczko pszczele wpływa na wzmocnienie odporności, oczyszcza organizm i przyspiesza przemianę materii. Ma właściwości antydepresyjne, poprawa nastrój i likwiduje wyczerpanie nerwowe, uspokaja system nerwowy. Pozytywnie wpływa na układ krwionośny, rozszerza naczynia i normuje ciśnienie. Wykazuje działanie bakteriobójcze, które jednak szybko zanika. Mleczko pszczele to bogactwo zdrowia dla każdego człowieka.

Sklep pszczelarski Łukasiewicz to gwarancje jakości i świeżości produktów. Naturalna pierzga pszczela prosto z pasieki oraz 100% naturalne i prawdziwe mleczko pszczele to naturalne cuda prosto z ula. Wybierz i kup wysokiej jakości wyroby pszczele, by cieszyć się zdrowiem i witalnością.

0 0 vote
Oceń Post
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Dodaj komentarzx
()
x