śr. Cze 3rd, 2020

Dieta na odporność – te produkty wspomagają pracę układu immunologicznego

Jesteś tym, co jesz. To znane powiedzenie trafia w sedno problemu związanego ze wspieraniem odporności przez dietę. Zdrowa, zbilansowana dieta to podstawa dbałości o homeostazę organizmu, dlatego sprawdź, z jakich produktów powinna się składać Twoja dieta na odporność.

  1. Dieta na odporność musi być urozmaicona
  2. Warzywa i owoce
  3. Kiszonki
  4. Ryby morskie i owoce morza
  5. Odpowiednie nawadnianie

W diecie na odporność znajdują się produkty pełnowartościowe, które dostarczają do organizmu dużą ilość witamin i składników odżywczych, mających dobroczynny wpływ na odporność organizmu. Wśród nich królują warzywa i owoce.

Dieta na odporność musi być urozmaicona

Jak wskazuje https://www.izielnik.pl/blog/dieta-wzmacniajaca-organizm-co-jesc-na-odpornosc, podstawową zasadą komponowania diety na odporność jest takie dobieranie produktów, aby jadłospis był jak najbardziej urozmaicony. Nie istnieje jeden uniwersalny produkt, który dostarczyłby do organizmu wszystkie niezbędne witaminy i składniki odżywcze, dlatego im bardziej różnorodna i kolorowa będzie dieta, tym większe jest prawdopodobieństwo, że wspomoże ona działanie układu immunologicznego. W menu nie może więc zabraknąć warzyw i owoców, ryb, chudego mięsa, orzechów czy pełnowartościowego, ciemnego pieczywa.

Warzywa i owoce

Warzywa i owoce powinny znaleźć się w każdym posiłku. Najlepiej wybierać te sezonowe, ponieważ w nich znajduje się najwięcej wartościowych dla organizmu składników. Aby zachować wszystkie walory tych produktów, trzeba je odpowiednio przygotować, np. można jeść je na surowo, grillowane lub przygotowane na parze. Ze względu na dużą utratę witamin i wartości odżywczych, najmniej polecane jest tradycyjne gotowanie warzyw.

Największą uwagę należy zwrócić na warzywa i owoce, które zawierają witaminę C i beta-karoten. Źródłem pierwszej są m.in. brukselka, chrzan, papryka czerwona i zielona, kiwi, cytryna, truskawki, poziomki, kalafior, kalarepa i pomarańcze. Beta-karoten można znaleźć natomiast w marchewce, szczawiu, brzoskwiniach, śliwkach, szczypiorku, natce pietruszki czy jarmużu.

Kiszonki

Kiszenie to powszechnie znana metoda konserwowania różnych produktów. Podczas procesu kiszenia zawarte w produktach spożywczych cukry proste ulegają rozpadowi, czego efektem jest powstanie kwasu mlekowego. Ten z kolei wspomaga rozwój korzystnych dla zdrowia jelit bakterii. Probiotyczne szczepy bakterii wytwarzają natomiast witaminę C, co jest skutkiem procesu fermentacji. Kiszona kapusta lub kiszone ogórki zawierają więc znacznie więcej witamin niż ich surowe odpowiedniki. Podobnie jest z innymi warzywami. Nie bez przyczyny dietetycy i specjaliści zdrowego żywienia polecają, aby kiszone produkty spożywać w okresie podwyższonego ryzyka zachorowań na przeziębienie lub grypę.

Ryby morskie i owoce morza

Ryby morskie to doskonałe źródło kwasów omega-3. Te nienasycone kwasy tłuszczowe mobilizują układ odpornościowy do szybszej i bardziej zdecydowanej odpowiedzi na atak ze strony patogenów. W diecie na odporność powinny się więc znaleźć takie produkty jak łosoś, śledź, makrela, tuńczyk lub sardynki. Z kolei owoce morza są doskonałym źródłem cynku. Jego duże ilości można znaleźć m.in. w homarach, krabach i ostrygach.

Odpowiednie nawadnianie

Kluczowe znaczenie dla utrzymania zdrowia i wspomagania układu odpornościowego ma odpowiednia podaż wody. Doprowadzenie do odwodnienia prowadzi do negatywnych reakcji organizmu, jego osłabienia, a co za tym idzie, zwiększenia podatności na infekcje. Należy więc przyjmować duże ilości wody, a także innych płynów, np. naturalnych soków warzywnych i owocowych.

Dodaj komentarz

avatar
20000
  Subskrybuj  
Powiadom o