Udziec z indyka – sprawdzone przepisy na udany obiad
![pieczony udziec z indyka - przepisy](https://ofio.pl/wp-content/uploads/2020/04/Udziec-z-indyka-sprawdzone-przepisy-na-udany-obiad-1024x768.jpg)
Szukając szybkich, łatwych i sprawdzonych przepisów na obiad warto dowiedzieć się, w jaki sposób można przyrządzić udziec z indyka. Sycący, smaczny i nadający się do wielu potraw pozwala na wybranie najlepszego dla nas sposobu przygotowania.
Pieczony udziec z indyka
Wielu z nas lubi pieczone mięso z indyka. Nie wymaga pracochłonnego przygotowania, a rewelacyjnie smakuje. Łatwe w przyrządzeniu, praktycznie samo się robi. My tylko marynujemy i czekamy, aż będziemy mogli skosztować. Z ok. 1 kg mięsa przygotujemy obiad dla czteroosobowej rodziny (4 porcje).
Składniki:
- udziec z indyka (ok. 1 kg z kością)
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 5 łyżek oleju
- pół łyżeczki soli
- łyżeczka pieprzu
- słodkiej papryki
- oregano
- tymianku
- curry
- czosnku
Przygotowanie:
- Najpierw przygotowujemy marynatę. Mieszamy sok z olejem i wszystkimi przyprawami.
- Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i smarujemy marynatą. Udziec szczelnie owijamy folią spożywczą. To bardzo ważne, by mięso było soczyste i dobrze przyprawione. Jeśli zostało nam trochę marynaty, wszystko umieszczamy wewnątrz folii.
- Pieczemy 90 minut w 180 stopniach.
- Mięso odwijamy, kroimy na kawałki i podajemy z frytkami lub gotowanymi ziemniakami i warzywami.
Na miękko czy na twardo? Zobacz, jak długo gotować jajka
Udziec z indyka w sosie kurkowym
Osoby, które lubią smak grzybów zakochają się w udźcu z indyka w sosie kurkowym. Wyrazisty smak i kremowa konsystencja są tym, co zadowoli wszystkich smakoszy. Samo przygotowanie zajmuje około godziny, warto jednak czekać na efekty. Dobrze przyrządzona potrawa wyśmienicie smakuje. Z jednego przepisu przygotowujemy 4 porcje.
Składniki:
- udziec z indyka bez kości (ok. 1 kg)
- sól, pieprz, przyprawa do drobiu, oregano, czosnek, słodka papryka, natka pietruszki
- kurki (ok. 200 g)
- śmietanka 30% (ok. 100 ml)
- serek topiony śmietankowy
- cebula
- bulion drobiowy lub woda z kostką rosołową drobiową (500 ml)
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
- olej
Przygotowanie:
- Mięso kroimy na kawałki. Nacieramy solą, pieprzem, czosnkiem, przyprawą do drobiu i papryką. Smażymy na niewielkiej ilości oleju, aż się zarumieni. Zdejmujemy z patelni.
- Na tym samym oleju szklimy cebulę. Następnie dodajemy pokrojone kurki, przyprawiamy solą, pieprzem, oregano i natką pietruszki. Dusimy dziesięć minut. Wlewamy bulion, dodajemy mięso i wszystko trzymamy na niewielkim ogniu, aż udźce będą miękkie.
- Ponownie wyjmujemy mięso i na patelnię wlewamy śmietankę oraz dodajemy serek topiony. Jeśli konsystencja sosu będzie dla nas zbyt rzadka, dodajemy mąkę ziemniaczaną.
- Sos łączymy z mięsem. Podajemy razem z ziemniakami lub kluskami śląskimi i warzywami.
Wingsofquality.eu Przepisy kulinarne zostały dostarczone przez portal Wingsofquality.eu – źródło informacji o mięsie indyczym. |