Social menu is not set. You need to create menu and assign it to Social Menu on Menu Settings.

27 lipca 2024

Udziec z indyka – sprawdzone przepisy na udany obiad

pieczony udziec z indyka - przepisy

Szukając szybkich, łatwych i sprawdzonych przepisów na obiad warto dowiedzieć się, w jaki sposób można przyrządzić udziec z indyka. Sycący, smaczny i nadający się do wielu potraw pozwala na wybranie najlepszego dla nas sposobu przygotowania.

Pieczony udziec z indyka

Wielu z nas lubi pieczone mięso z indyka. Nie wymaga pracochłonnego przygotowania, a rewelacyjnie smakuje. Łatwe w przyrządzeniu, praktycznie samo się robi. My tylko marynujemy i czekamy, aż będziemy mogli skosztować. Z ok. 1 kg mięsa przygotujemy obiad dla czteroosobowej rodziny (4 porcje).

Składniki:

  • udziec z indyka (ok. 1 kg z kością)
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 5 łyżek oleju
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka pieprzu
  • słodkiej papryki
  • oregano
  • tymianku
  • curry
  • czosnku

Przygotowanie:

  1. Najpierw przygotowujemy marynatę. Mieszamy sok z olejem i wszystkimi przyprawami.
  2. Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i smarujemy marynatą. Udziec szczelnie owijamy folią spożywczą. To bardzo ważne, by mięso było soczyste i dobrze przyprawione. Jeśli zostało nam trochę marynaty, wszystko umieszczamy wewnątrz folii.
  3. Pieczemy 90 minut w 180 stopniach.
  4. Mięso odwijamy, kroimy na kawałki i podajemy z frytkami lub gotowanymi ziemniakami i warzywami.

Na miękko czy na twardo? Zobacz, jak długo gotować jajka

Udziec z indyka w sosie kurkowym

Osoby, które lubią smak grzybów zakochają się w udźcu z indyka w sosie kurkowym. Wyrazisty smak i kremowa konsystencja są tym, co zadowoli wszystkich smakoszy. Samo przygotowanie zajmuje około godziny, warto jednak czekać na efekty. Dobrze przyrządzona potrawa wyśmienicie smakuje. Z jednego przepisu przygotowujemy 4 porcje.

Składniki:

  • udziec z indyka bez kości (ok. 1 kg)
  • sól, pieprz, przyprawa do drobiu, oregano, czosnek, słodka papryka, natka pietruszki
  • kurki (ok. 200 g)
  • śmietanka 30% (ok. 100 ml)
  • serek topiony śmietankowy
  • cebula
  • bulion drobiowy lub woda z kostką rosołową drobiową (500 ml)
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
  • olej

Przygotowanie:

  1. Mięso kroimy na kawałki. Nacieramy solą, pieprzem, czosnkiem, przyprawą do drobiu i papryką. Smażymy na niewielkiej ilości oleju, aż się zarumieni. Zdejmujemy z patelni.
  2. Na tym samym oleju szklimy cebulę. Następnie dodajemy pokrojone kurki, przyprawiamy solą, pieprzem, oregano i natką pietruszki. Dusimy dziesięć minut. Wlewamy bulion, dodajemy mięso i wszystko trzymamy na niewielkim ogniu, aż udźce będą miękkie.
  3. Ponownie wyjmujemy mięso i na patelnię wlewamy śmietankę oraz dodajemy serek topiony. Jeśli konsystencja sosu będzie dla nas zbyt rzadka, dodajemy mąkę ziemniaczaną.
  4. Sos łączymy z mięsem. Podajemy razem z ziemniakami lub kluskami śląskimi i warzywami.
Wingsofquality.eu
Przepisy kulinarne zostały dostarczone przez portal Wingsofquality.eu – źródło informacji o mięsie indyczym.
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
0
Dodaj komentarzx